Pe parcursul a doi ani, echipa proiectului “Acces la justiție și la metodele alternative de soluționare a litigiilor”, pe care Asociația ASSOC l-a derulat în parteneriat cu filiala ASSOC Sud-Centru și Primăria Comunei Măciuca, a parcurs mare parte din țară și s-a întâlnit cu sute de cetățeni în efortul a de promova metodele alternative de soluționare a litigiilor.
Instanțele de judecată din România sunt asaltate cu litigii, ceea ce îngreunează procesul civil. Până la obținerea unei sentințe finale, un justițiabil poate aștepta câțiva ani și poate cheltui sume substanțiale. Alternativa constă în mediere, care este considerată mai rapidă şi, adesea, mai rentabilă decât procedurile judiciare obişnuite, dar și o soluție pentru degrevarea instanțelor.
Despre variantele mai rapide și mai puțin costisitoare pe care le au la dispoziție cetățenii care au nevoie de justiție au vorbit specialiștii din proiect în cadrul evenimentelor organizate prin proiect. Aceștia au avut întâlniri în comunitate și focus-grupuri, zonele vizate fiind Centru, Vest, Nord-Vest, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia.
“La fiecare întâlnire, i-am încurajat pe toți participanții să pună întrebări și să expună păreri ca să mă asigur că au înțeles informațiile pe care le-am transmis. Ca o concluzie, aș putea sublinia că informațiile primite au fost bine asimilate, chiar și de participanții al căror nivel de studii nu a fost foarte ridicat, pentru că prezentările au fost corelate și în funcție de gradul acestora de pricepere”, a precizat Ciprian Sarca, expert implementare în proiect.
Munca în proiect a presupus o relație directă atât cu cetățenii, cât și cu reprezentanții administrației publice, echipa de proiect asigurându-se că metodele alternative de soluționare a litigiilor sunt, pe de o parte cunoscute, iar pe de alta, încurajate de toți.
Potrivit analizei echipei de proiect, subiectul “Medierea – metoda alternativa de soluționare a conflictelor” a fost tema cea mai populară în cadrul campaniilor de informare, pe marginea acesteia fiind dezvoltate cele mai multe discuții.
Pe durata derulării proiectului, scopul echipei a fost acela de a crește nivelul de conștientizare, cunoștințe și implicare din partea cetățenilor cu privire la drepturile și obligațiile lor, astfel încât pe viitor accesul lor la procedurile judiciare prin servicii de mediere și consiliere să fie mai facil.
Proiectul “Acces la justiție și la metodele alternative de soluționare a litigiilor” (Cod SIPOCA 496 MYSMIS 2014/126528) este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.