Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie.
Tema care ghidează rememorarea şi educaţia Holocaustului în 2021 este „Facing the Aftermath: Recovery and Reconstitution after the Holocaust” – „Înfruntarea consecinţelor: recuperare şi reconstituire după Holocaust”. Aceasta are în vedere măsurile luate imediat după Holocaust pentru a începe procesul de recuperare şi reconstituire a indivizilor, comunităţii şi sistemelor de justiţie.
Rezoluţia 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, care a decis marcarea Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, încurajează statele să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust. De asemenea, documentul respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.
Documentul apreciază instituirea de către secretarul general al ONU a programului de informare „Holocaustul şi Naţiunile Unite” şi, de asemenea, salută includerea de măsuri în programele educaţionale ale statelor membre în vederea neutralizării încercărilor de a nega sau minimiza importanţa Holocaustului.
Programul de informare al Naţiunilor Unite asupra Holocaustului a stabilit în timp o reţea globală de parteneri şi a dezvoltat iniţiative versatile incluzând resurse educaţionale, programe de dezvoltare profesională, o serie de filme, discuţii şi expoziţii.
Programul are în vedere marcarea în fiecare an a Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, aleasă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a marca eliberarea lagărului de concentrare şi exterminare Auschwitz Birkenau (1940-1945). Programul lucrează cu state membre din întreaga lume şi oferă sprijin Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a organiza activităţi de educare şi rememorare a Holocaustului.
Anul trecut, în 2020, s-au împlinit 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz şi, totodată, de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Cu acest prilej, programul de informare „Holocaustul şi Organizaţia Naţiunilor Unite” a ales tema „75 years after Auschwitz – Holocaust Education and Remembrance for Global Justice”, pentru a reflecta importanţa, după 75 de ani de la Holocaust, a acţiunii colective împotriva antisemitismului şi a altor forme de prejudecată pentru a asigura respectul pentru demnitatea şi drepturile tuturor oamenilor de pretutindeni.